Väldigt få saker har varit så eftertraktade som att få spela VM med officiella laguppställningar, matchtröjor och allt vad det hela innebär. Medans FIFA och PES har varit relativt bra på att lägga till innehåll gällande Världsturneringar, så har NHL dessvärre stagnerat rejält på den fronten. Åtminstone fram tills nu…


Året är 2016 och World Cup i Hockey ska spelas. Förväntningarna är skyhöga och alla sport och hockeyälskare gör sig redo för att spendera sena kvällar och nätter med att få se de bästa spelarna i världen göra upp om den åtråvärda pokalen. Då lanseras NHL 17, ett spel som hade mycket att bevisa efter svaga NHL 15 och 16.

Innan NHL 17 presenterades i sin första trailer, så debaterades det mycket om vad det nya spelet kunde innehålla. Onlinespelarna pratade ivrigt om hur fokuset ska läggas på HUT, som för många är det mest ”intressanta” spelläget. Men i och med att World Cup skulle spelas i Kanada och ha en direkt anknytning till organisationen NHL, så fanns det mycket snack om att vi äntligen kunde få ett verkligt turneringsläge in i spelet och därmed få inta atmosfären från den världsberömda turnering.

Mycket riktigt besannades denna förhoppning och World Cup inkluderades. Det var ett fräscht inslag i vad som annars är ett utav de mest saknade element i just NHL serien. Landslag har genom åren fått välförtjänt mycket kritik. De tämligen fula och framför allt olicensierade matchtröjorna och den väldigt anonyma EA Sports Arena (fiktiv sådan) gjorde verkligen inget bra intryck på spelarna.

Trots detta förstod de allra flesta den potentiella och mest logiska anledningen. Att förhandla och köpa in licenser är nämligen inte så lätt och alla förstod att IIHF (som mer eller mindre står för alla de internationella tävlingar mellan länder) ville förmodligen ha in en ganska så stor summa pengar. I och med detta så har år efter år blivit en besvikelse och aldrig har man kunnat åtnjuta herrarnas och damernas världsmästerskap.

Nu är det äntligen ändring på det. Sedan den 9 december kan nämligen alla som spelar NHL 22 kosnadsfritt uppdatera sitt spel och därmed få tillgång till juniorernas mästerskap, så kallad world juniors. Den härliga nyheten har mer att ge – damernas och herrarnas mästerskap är också på väg in och kommer inluderas i spelet under januari månad. Många frågar sig säkerligen om detta verkligen kan lyfta det svajande intresset för NHL serien.

Även om den senaste uppdateringen inte för med sig något nytt spelmässigt revolutionerande, så är detta ett jätteviktigt inslag som levererar det som alla seriösa sportspel bör – en äkta känsla av ett verkligt evenemang. Förr hur roligt blir det inte att få både följa och nu också få spela med Juniorkronorna mot deras motståndare i kommande juniormästerskapet?