Nu när det är barmark och varma vårvindar så börjar allt fler att cykla igen. Många vill undvika smittorisken i lokaltrafiken, och då är cykel ett snabbt och bra alternativ. Men det är viktigt att cykeln är säker också och att bromsar fungerar som de ska, och alla tillbehör som lampor och reflexer är på plats.

Böter om du stoppas utan rätt utrustning

Om du stoppas av polis och har en ringklocka som inte fungerar riskerar du böter på 500 kronor. Samma bötesbelopp gäller för en cykel helt utan eller med illa fungerande bromsar.

Om din cykel är obrukbar finns snabb hjälp att få

Gamla spruckna däck också risken för punktering. Det är mängder av trasigt glas och gammalt byggmaterial i grannskapet och risken för punktering är överhängande.

Själv har jag fått punktering ett antal gånger. Då är det bra med drop-in service som Hässelby cykelservice kan erbjuda. Där kan du också köpa en begagnad cykel av ägaren Karevan som för ett par år sedan tog över verkstaden som ligger mitt bland bostäderna ett stenkast från Hässelby Gårds centrum.

Inte bara bilar behöver service

Jag blev rekommenderad punkteringsfria däck efter återkommande punktering och jag fick också en försköning av mitt rostiga styre och en genomgång av växlarna. Jag förstår varför Karevan kallas cykeldoktor. Han ger en diagnos och rekommenderar och genomför behandling, och så är cykeln ”frisk och kry” igen, och redo för långa och krävande utflykter.

Han ger gamla cyklar nytt liv

Thomas Hallenberg är även där med sin dotter Olivia. De ska köpa stänkskydd till Olivias mountainbike. Thomas tycker det är en jättebra verkstad, och att det är bra att man tar tillvara cyklar som fortfarande fungerar. ”Framförallt när man har barn och byter cyklar ofta är det bra att finns begagnat och de kostar inte mer på verkstaden än på Blocket trots att de är genomgångna med kullager, bromsar och växlar”. Han tycker det är tryggt att Karevan verkligen ser till att de fungerar.

Så undviker du böter och får säker cykel

Viktigast är förstås säkerheten, men det är bra att veta exakt vad polisen kräver i form av utrustning.

Enligt lag måste en cykel alltid ha fungerande bromsar och ringklocka.

Alla under 15 år måste använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel.

I mörker måste cykeln ha:

  • Lykta med fast vitt eller gult ljus fram
  • Lykta med rött ljus bak
  • Vit reflex fram
  • Röd reflex bak
  • Orangegula eller vita reflexer på sidorna.

Foto: Naseem Quraishi Larsson