HÄLSA OCH LIVSSTIL: Mors dag väcker förväntan både hos mor och hos barn, vare sig de är små eller vuxna. Det är ju så roligt att fira någon man älskar. Kanske är man både dotter och mamma och då blir det dubbelt firande. Men många vet inte att det moderna morsdagsfirandet skapades för en redan bortgången mor.

Man kan fira levande och bortgångna mödrar

Och kanske är det flera som i år vill hedra en bortgången mor som inte fick uppleva så många mors dagar som man förväntat.

Mors dag uppstod då den amerikanske lärarinnan Anna Jarvis ville fira årsdagen av sin mors bortgång den 10e maj 1905.

Blommor har varit ett viktigt inslag

Det blev i form av en gudstjänst med blomdekorationer. Mammans favoritblomma, en vit nejlika gavs till alla kyrkobesökare. Än idag är en bukett blommor inte fel som present till en kär mor, eller för att hedra någon som gått bort.

Tillgång till blommor är också ett skäl till att vi fick mors dag i slutet på Maj i Sverige år 1919. Då på initiativ av bland annat författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg.

Gåvor var ett sätt att fira återseende

Men mors dag kan kopplas så lång tillbaka i tiden som 1607. Det var en dag då ”borta boende” barn skulle få besöka sitt föräldrahem. De skulle ha med sig gåvor till sin mor. Och även idag bor barnen ibland hos en annan förälder och många vuxna barn bor långt ifrån sin mamma. Då är det särskilt fint att få en anledning att ses, eller i alla fall uppmärksamma mamma med åtminstone ett telefonsamtal.

Kanske kan man ses ändå

Men ännu bättre är förstås att träffas över en fika. Om man nu vågar och kanske har fått sina 2 vaccindoser.

År 1920 gavs det ut ett litet häfte i Sverige som innehöll instruktioner för hur mors dag kunde firas och det finns tydliga direktiv att mamma skall bjudas på kaffe och bröd! Men det är inte mamma som skall fixa och dona. Utan bakande ska barnen stå för. Och städning ingår också. Men i en modern värld kanske man kan ge bort en städning av ett städföretag. Eller man kan gå på ett lokalt kafé och bli serverad och ingen behöver baka tårta eller diska efteråt.

Moderna sätt att fira

Det mesta på listan skulle nog uppskattas fortfarande. Men vi får nog lägga till att frånvarande barn också kan ordna zoom möte och det mesta kan köpas och skickas via internet, vilket uppskattas i Covidtider.

Så här såg det ut 1920

 Utdrag ur häftet Mors dag:

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  3. Hon bjudas före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
  6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Foto: Naseem Quraishi Larsson