STOCKHOLM Årets sommarlov lär inte bli som hundratals elever hade tänkt sig. Skolinspektionen stänger deras skolor och de måste byta skola efter sommaren.

SVT: s lokala nyheter på nätet skriver att Akademiska skolan i Kista och Nacka international school tvingas stänga efter beslut av Skolinspektionen. Den har beslutat att återkalla godkännandet för Frihab AB som idag driver skolorna.

Enligt SVT:s lokala nyheter finns det flera orsaker till att skolorna inte får fortsätta. En är att skolorna saknar de ekonomiska försättningarna som behövs för att bedriva skolverksamhet.

-De har exempelvis inte möjligheter att hantera ekonomiska förluster, säger Anne-Charlotte Ramsthaler, utredare på Skolinspektionen, till SVT:s hemsida för lokala nyheter.

Hon fortsätter:

-Huvudmannen är olämplig att bedriva skolverksamhet. Bland annat har ledningskretsen inte prioriterat att betala skatter och de har lämnat missvisande information om bolagets ekonomiska ställning.

Skolinspektionen har haft koll på skolorna förut. Redan 2019 slog Skolinspektionen ned på flera saker i hur Frihab AB drev skolorna. Skolinspektionens beslut nu handlar om att man följde upp tidigare tillsyn.

Beslutet att stänga Akademiska skolan i Kista och Nacka international school gäller från och med 1 juli och drabbar omkring 200 elever.

När väl skolorna har stängt har hemkommunerna en skyldighet att hitta nya skolor åt eleverna, säger Anne-Charlotte Ramsthaler, till SVT:s lokala nyheter på nätet.

Bild: Eniro