För 14 år sedan, 2017, flyttade Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning från Tensta centrum till Lunda industriområde i Spånga, då deras dåvarande lokaler hade problem med asbest.

Tanken har däremot alltid varit att förvaltningen skulle flytta tillbaka Tensta och under sommaren 2022, beger sig flyttlasset av till det gamla servicehusets lokaler på Elinsborgbacken 3, i Tensta, efter en stor pågående renovering och anpassningar till förvaltningens arbete.

Hyran för lokalerna beräknas landa på 10,2 miljoner om året- en rimlig summa, tycker tidigare stadsdelsdirektören Fredrik Jurdell, enligt Mitt i Stockholm.

Enligt stadsdelens egna Facebooksida, så tror stadsdelsnämndens ordförande Annika Friberg ( m) att flytten tillbaka kommer att bli jättebra och att de kan bidra till en ökad trygghet, närvaro och att man kommer närmare medborgarna.

Alla medborgare i Tensta känner sig inte trygga med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning

Fem år tidigare hade livet succesivt börjat krånglat till sig för Tenstabon Björn Mattsson, han hamnade på gatan efter att ha drabbats av sjukdom och avvisats av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, till slut fanns där inga fler nödlösningar än att just be socialtjänsten i Spånga-Tensta om hjälp.

Från att ha haft familj och jobb, så befann han sig nu i hemlöshet.

Turerna för Björn Mattsson har varit många och som hemlös 2017, ville socialtjänsten i Spånga-Tensta flytta honom till ett obeboeligt hem med diverse ohyra och mögel, i Hagfors, efter några månader beviljat boende på hotelljouren i Kungens kurva, enligt Aftonbladet.

Oturen tog inte slut där!  Då socialtjänsten i Spånga-Tensta inte såg ett tillräckligt aktivt bostadssökande från Björn Mattsson  ” trots närmare 700 dokumenterade bostadssök ”  och då han tvekade inför en flytt till boendet i Hagfors, så blev han automatiskt utkastad från boendet i Kungens kurva.

Björn Mattsson löste den akuta situationen med att börja åka fram och tillbaka med Ålandsbåten för sitt socialbidrag och så länge pengarna räckte, vilket då var det billigaste alternativet och för att få tak över huvudet.

Enligt HEM & HYRA, placerades Björn Mattson därefter i ett rum för 4 personer på Danshe Hostel, i  Flemingsberg, genom ” tak över huvudet garantin”.

Socialpsykiatrin tog till slut tag i situationen och hjälpte Björn Mattsson med ett fast boende och förra året flyttade han in i sin lägenhet efter många år av hemlöshet.

När det var som allra värst, så satt han med väskan under armen på Centralen i Stockholm.

Enligt SVT Stockholm, har Björn Mattsson, fått förklara sin situation för så många som till 18 olika handläggare och tjänstemän inom kommunen, då han sedan 2017, behövde hjälp med bostad och försörjningsstöd.

Björn Mattsson berättar att det är svårt att få hjälp av socialen i Spånga-Tensta och att varje ny person innebär en risk om att de inte ska komma överens och det gör honom jätteorolig.

Han berättar också att han ville besöka sin dotter i Sundsvall på hennes 18- årsdag, men att han fick avslag på det och inte hade råd att bekosta den resan själv.

Han överklagade beslutet och fick rätt i domstol, men födelsedagen var ju redan över.

SVT Stockholm, har också nyligen rapporterat om, att var tredje biståndshandläggare har sagt upp sig inom socialtjänsten i Spånga-Tensta, vilket motsvarar 11 av totalt 32 handläggare – hittills, bara i år.

Enligt en säker källa så har inte ens alla behövande en biståndshandläggare just nu.