NÄRINGSLIV/NYHETER Butiksinnehavare och handlare har inte haft rätten på sin sida att porta vissa kunder. Från 1 mars träder en ny lag som gör detta möjligt.
– Det är en bra lag, det blir ett sätt för oss att skydda personalen, säger en butikschef i Täby kommun till lokaltidningen Mitt i Täby.

Tidigare har inte handlare haft rätten att förbjuda tillträde för oönskade kunder i deras butiker, detta har nu ändras genom en ny lag. Den ger bland annat handlaren möjligheten att kunna stoppa kunder som utgör en risk, detta för att skydda såväl personal som att förhindra snatteri och stöd av varor.

Den nya lagen träder i kraft 1 mars i år och hittills ser de flesta handlare detta som positivt. Dels för deras personals säkerhet, eftersom det kan finnas risk för hot eller trakasserier, och såväl för att förhindra snatterier. Detta ger också mindre handlare möjlighet att kunna förebygga brott, då alla företagare inte har råd med kameraövervakning eller väktare.

Men det finns vissa handlare som menar på att lagen inte kommer lösa hela problematiken.
– Har du en och samma buse som kommer in ofta, då är det bra att vi nu kan säga att du får inte komma in här. Men du ska fortfarande ansöka om det här, och det ska finnas en dom. Där brister det, säger en Ica-handlare till Mitt i Täby

För att handlare ska ha lagen på sin sida krävs det att personen tidigare har blivit ertappad i butiken, samt att personen blivit dömd. Detta menar vissa kan vara den bristande delen i lagen, då handlare måste ansöka om förbudet och invänta en dom. Vid överträdelse kan personen dömas till böter eller fängelse upp till 6 mån.

Foto: Pixabay.com

****

Var med och stötta den lokala nyhetsbevakningen –
Swisha ert bidrag till 123 577 09 12
Tack på förhand.