Microsoft vs Sony – två giganter på spelscenen, två stora rivaler. Den förstnämnde har nu gjort ett enormt steg till att säkra en riktig bra marknadsposition. Microsoft köpte nämligen speljätten Activision Blizzard och har därmed fått tillgång till flertalet framgångsrika spelserier som exempelvis Diablo, Warcraft och Call of Duty. Affären blev den stösta som någonsin skett i spelvärlden och köpet uppgavs till över 600 miljarder svenska kronor.


Microsoft kommer med detta steg kunna erbjuda många spel som studio Activision Blizzard står för och det vill de göra i sin Game Pass satsning. Game Pass är en prenumerationstjänst där spelaren betalar en viss summa varje månad/år för att få tillgång till ett stort bibliotek med spel, där denne sedan kan fritt välja mellan massor av olika spel. Den nya tjästen är mycket framgångsrik sådan och har redan nu runt 25 miljoner abonnenter.

För Microsoft konsoler Xbox Series S och X är detta naturlitgvis en jättebra nyhet som för med sig oändliga möjligheter. Det som naturligtvis många frågar sig, är huruvida vissa titlar som produceras av Activision kommer att förbli exklusiva sådana framöver, med tanke på den ovannämnda affären.

Detta skulle innebära stora bekymmer för konkurrenten Sony, som tidigare har varit den lite starkare aktören när det gäller just exklusiva titlar. I den förra generationens konsoler var det just en anledning till varför PlayStation 4 var den lite starkare konsolen i direkt jämförelse mot just Xbox One. Frågan är om rollerna möjligtvis blir ombytta under den nuvarande konsolgenerationen?

Microsoft själva tror mycket på Cloud Gaming och jobbar hårt för att svetsa samman hela spelcommunity, där just Activision Blizzard kommer in som en viktig aktör gällande denna satsning.

Microsoft är utan tvekan på gång. Under förra året gick en annan gigantisk affär i hamn – det när Microsoft köpte Zenimax Media, som har Bethesda Softworks under sina vingar. Bethesda är ett av de mest kända spelutgivare i världen och står för de legendariska spelserier The Elder Scrolls och Fallout.