SVERIGE

Knappt någonting alls har nått fram till fattiga barnfamiljer, trots att organisationen Giving People utåt lovar sina givare att alla pengar ska gå till just det ändamålet.

Allting började som en liten förening i Vänersborg och idag finns det kontor i både Göteborg och Malmö, där de förmedlar kontakt mellan behövande barnfamiljer och givare.

Utöver alla matkassar givarna har köpt för att kunna ge till behövande, så har det samlats in tiotals miljoner kronor i hela Sverige via kampanjer på nätet.

Giving People har i alla år lovat att 100 % av de privata gåvorna, den största intäkten, ska gå direkt till de utsatta familjerna i form av presentkort.

P4 VÄST har gått igenom deras årsredovisningarna, och av de 44 miljoner kronor som föreningen under 4 år har samlat in, har nästan hälften gått till löner och omkostnader, och den andra hälften till en stiftelse.

Bara 1,6 miljoner, knappt 4 %, har gått till behövande barnfamiljer i Sverige.

Enligt P4 VÄST, vill inte Linda Hellquist som är generalsekreterare för Giving People, bli intervjuad av radion.

Linda Hellquist skriver dock i ett mail, enligt P4 VÄST, att dom aldrig har haft för avsikt att lura människor och tanken är att pengarna som har förts över till stiftelsen, i framtiden ska delas ut.

Efter frågorna från P4 VÄST, har organisationen Giving People tagit bort uppgifter om att 100 % av gåvorna går till behövande familjer.

Annonsera