STOCKHOLM Det är ingen större idé att försöka gena via Kungsholmen om Essingeleden är igenproppad. På Sankt Eriksgatan kryper trafiken fram på grund av gatuarbeten vid Sankt Eriksplan och norrut.

Scenen har varit densamma i flera veckor. Under morgon- och eftermiddagsrusningen och även vid lunchtid blir det lätt köer vid Sankt Eriksbron mot Sankt Eriksplan. Då går trafiken, när köerna emellanåt är som värst, i snigelfart och det är ju tur att kollektivtrafiken har egen fil för annars skulle det bli svårt att hålla tiderna.

Vid Sankt Eriksplan lättar köerna något eftersom bussfilen upphör när bussarna svänger av från Sankt Eriksgatan och tar till höger.

Men efter korsningen tätnar trafiken igen då det pågår gatuarbete strax innan Sankt Eriksgatan möter Torsgatan. Och inte blir det så mycket lättare för dem som ska vidare rakt fram och över korsningen med Karlbergsvägen.  För efter korsningen väntar nytt gatuarbete och det blir trångt med plats. När gatuarbetena är klara är lite ovisst, men enligt informationen på nätet kan det bli i november. Räkna därför med december eller i början av nästa år.

Rådet för den eller dem som har bråttom blir att inte gena genom Kungsholmen. Har du som bilist otur så blir det lätt långa bilköer och väntan i flera minuter. Då kan det vid flera tillfällen på dagen och även kvällen vara smart att även om det är kö på Essingeleden fortsätta på den. Passera avfarten till Stadshagen och Kungsholmen och eventuellt ta till höger vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, om du ändå ska in mot city eller Kungsholmen för den delen. För kör du via Sankt Eriksgatan förbi Sankt Eriksplan och ska över bron in mot Fridhemsplan så är det knappt några köer alls – till skillnad mot dem som ska i motsatt riktning.