TÄBY Domen mot de två tonåringarna i mopedbilolyckan, där en polisbil och mopedbil krockade, har meddelats av tingsrätten. Rätten friade för vållande till annans död – Straffet blev 30 respektive 35 timmars samhällstjänst.

Det var i början av augusti 2020 som en mopedbil och polisbil krockande i ett bostadsområde i Täby. De tre tonåringarna som färdades i mopedbilen blev allvarligt skadade. En så pass att den dödförklarades senare. En polisutredningen påbörjades och en förundersökning om polisens roll i samband med olyckan gjordes, som senare blev nerlagd.

– Min bedömning är att nu redovisade omständigheter inte visar att någon straffbar oaktsamhet kan läggas föraren av polisbilen till last. Förundersökningen ska därför läggas ned, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande som lokaltidningen Mitt i publicerade den 2 september.

Men utredningen mot de två ungdomar, 16-åringarna, som överlevde fortsatte under hösten. Enligt Aftonbladets uppgifter stod en av 16-åringarna åtalad för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och olovlig körning. Och enligt åklagaren bröt denne mot väjningsplikten och framförde mopedbilen narkotikapåverkad och utan körkort.

Medan den andre åtalades för ringa narkotikabrott och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Enligt Aftonbladets artikel ska båda ungdomarna nekat till brott.

I februari hade man rättegången och igår, tisdag, meddelade Attunda Tingsrätt domen på de båda misstänkta.

Friades för vållande till annans död

16-åringen, som varit åtalad för att ha varit föraren, frikändes eftersom tingsrätten menade att det inte var bevisat att denne kört mopedbilen vid olyckstillfället. Däremot dömdes denne för tillgrepp av fortskaffningsmedel och ringa narkotikabrott, samt olovlig körning och rattfylleri för att ha kört fordonet tidigare den aktuella kvällen. Straffet blev 30 timmars ungdomstjänst.

Den andra tonårspojken fick 35 timmars ungdomstjänst – för tillgrepp av fortskaffningsmedel och två fall av ringa narkotikabrott.

FOTO: Pixabay.com