Nu när PlayStation 5 och Xbox Series X och S börjar sakta men säkert etableras i spelarnas hem, är det dags för en helt ny konsol att äntra spelvärlden. Det finns goda chanser att ni inte än har hunnit bekanta är med den här splitternya bärbara konsolen som kommer ut på marknad under det kommande året.

Vad är egentligen Steam Deck? Steam Deck presenteras som en komplett bärbar spel-pc och precis som namnet avslöjar så vänder den sig främst mot de som spelar sina spel via tjänsten Steam. Grundtanken bakom denna nya spelpjäsen – vars existens presenterats under sommaren detta året, är att spelarna ska på ett enkelt och bekvämt sätt kunna spela sina spel var de än befinner sig utan att behöva kompromissa prestandan. Konsolen ska mer eller mindre fungera som vilken annan bärbar konsol som helst med allt vad det innebär. På det sättet ter den sig inte det minsta restriktivt. Konsolen kommer gå att använda även för icke spelrelaterade aktiviteter.

Frågan som säkert många av er börjat fundera på är hur den exempelvis står sig i förhållande till Nintendos bärbara Switch konsol. Den främsta skillnaden är naturligtvis spelurvalet som sådan, som kommer skilja markant. Medans Nintendo lägger mycket fokus på egna exklusiva titlar, Steam Deck kommer i stället fokusera på att erbjuda de spel som finns tillgängliga på Steam. Det mest sannolika är att enheten kommer att vara mest lockande för de som för tillfället spelar på en inte så kraftfull dator och som kanske inte är intresserade av att behöva uppgradera hårdvaran och hålla på med allt vad det för med sig.

Det finns dock gemensamma nämnare med Switch konsolen, som exempelvis möjligheten att kunna ansluta konsolen till Tv:n, men framförallt möjligheten att kunna förflytta sin Steam Deck och spela vart man än vill: på resor, semester, i cafeterian och så vidare. Steam Deck erbjuder tre versioner:

– 64 GB version  / 419 EUR  — grundversionen

– 256 GB version / 549 EUR  —   mer och snabbare lagring

– 512 GB version / 679 EUR  —  mer och snabbast lagring

Det ska tilläggas att det finns ingen skillnad i vare sig grafikprestandan eller bildfrekvens mellan versionerna.

Steam Deck skulle ha anlänt till de som förbokade sin konsol redan nu till julsäsongen, men leveranserna kommer att försenas på grund av problemen i distributionskedjan. Detta innebär att Steam Deck kommer att komma ut som först under februari 2022. När den sedan anländer till butikerna är lite mera oklart just nu.