Eurovison Song Contest Vissa minns vi med glädje, andra med ren förskräckelse. De vinner sällan själva tävlingen, men de vinner i längden eftersom de sätter sig ändå. Eurovison Song Contest skulle inte vara detsamma utan missarna och framför allt de som går sin egen väg.
Här är några av dessa.

Det blir allt svårare att utmärka sig i det ständigt växande startfältet. Falsettsång och en hiss gömd under kjolen tog rumänske Cezar till trettonde plats med ”It’s My Life” 2013.

 

Sébastien Tellier klädde ut kören till kopior av sig själv och sög i sig helium ur en jordglob medan han framförde ”Divine” 2008. Men den friska satsningen räckte inte längre än till nittonde plats.

 

Glittrig klänning? Stjärna på huvudet? Varför inte? Ukrainas Verka Serduchka sparade inte på krutet och slutade som tvåa med ”Dancing Lasha Tumbai” 2007, samma år som Ola Salo kallade ESC för ”dyngtävling”.

 

Artisterna med de mest spektakulära scenshowerna brukar sällan räcka ända fram. Men 2006 slog finska Lordi till med ”Hard rock hallelujah” och sopade mattan med sina mindre skräckinjagande konkurrenter.

 

Alf Poiers ”Weil der Mensch zählt” slutade på en överraskande sjätteplats 2003. Det hindrade inte Poier från att klaga på sin låga placering och Europas bedrövliga musiksmak. Han var inte ens säker på att få återvända till Österrike.

 

2002 ställde Michalis Rakintzis upp med ”S.A.G.A.P.O.” – den första grekiska låt som inte haft text på grekiska. Det kan också ha varit den första låt som framförts av en robotdansande man utklädd till kravallpolis. Räckte bara till sjuttonde plats.

2000 satsade Tyskland på kombinationen rap på obegriplig tysk dialekt och glittriga kostymer. Stefan Raab skrev Guildo Horns bidrag 1998 och nu stod han själv på scenen med ”Wadde hadde dudde da?”. Han slutade till mångas förvåning på femte plats.

 

Hockeyfrilla och och mysdräkt från 70-talet. ”Får den här mannen sjunga för Tyskland?” frågade sig tidningen Bild 1998. Det fick han. Guildo Horn & Die Orthopädischen Strümpfe kammade hem en sjundeplats med ”Guildo hat euch lieb”.

Föga anade komikerduon Datner & Kushnir vad de ställde till med när de representerade Israel med ”Shir habatlanim” 1987. I Sverige är låten kanske mest känd som ”Hoppa hulle” och sjöngs in på svenska av Bert Karlsson 1988. 2005 gav han ut den igen.

 

1986 vann Ketil Stokkan den norska uttagningen med ”Romeo”. Han satsade på en klatschig kostym och mimare. ”Som om David Byrne sjungit en Kikki Danielsson-låt i en scen ur Marie Antoinette,” är ett omdöme. Slutade på tolfte plats.

 

Tyskland har en stolt tradition av knasig koreografi och knäppa kostymer i ESC. Gruppen Dschinghis Khan bildades för att framföra låten ”Dschinghis Khan” 1979. De hamnade på fjärde plats och fick en stor internationell hit.

Bild: Youtub