Under november månad har polisen i Stockholm riktat insatser mot prostitution och människohandel i länet. Vilket lett till 75 gripanden. Det skriver polisen i ett pressmeddelande på deras hemsida.

Under de senare två veckorna av november månad har insatserna pågått och polisen har gjort tillslag på ett flertal adresser i city och närförorter samt i Sollentuna.

Främst har det handlat om försök till köp, och köp av sexuella tjänster. Men även har två män gripits misstänkta för koppleri och dessa sitter nu häktade.

Inom bara lokalområdet Norrmalm har ett 50-tal gripanden gjorts.

– Lagföring av sexköpare är en viktig pusselbit i arbetet att identifiera och kartlägga bakomliggande organiserad människohandel, säger insatsledaren och gruppchef på lokalpolisområde Norrmalm, Anders Olofsson.

Greps för koppleri

– Under insatsen greps dessutom två personer misstänkta för koppleri. Det är tydligt för oss att handeln med kvinnors kroppar är en lukrativ verksamhet för utländska kriminella nätverk, säger Anders Olofsson.

Under sina iakttagelser har citypolisen kunnat se att sexhandeln förflyttats under det senaste året.

– Vi har sett tydliga tendenser till att en stor del av försäljningen av sexuella tjänster har förflyttats till närliggande förorter. Detta är troligtvis ett resultat av det intensiva arbete mot sexköpare som vi bedrivit i city de senaste åren, säger Anders Olofsson.

Köpare och säljare erbjöds stöd

Socialtjänsten har medverkat i ett samarbete under insatserna där personal har kunnat samtala och erbjuda stöd och hjälp från Mikamottagningen, en specialistmottagning för prostitution med de utsatta. Här har 28 utsatt erbjudits hjälp. Även ett 30-tal män som blev delgivna misstanke för köp av sexuell tjänst har tackat ja till stöd från Stockholms mottagning för stöd till den som vill sluta köpa sex (KAST).

Under insatserna genomfördes en personkontroll gällande prostitution på sugardejtingsidor, där en 17-åring identifierades.

Kvinnor och män bland de prostituerade

– Det är oerhört viktigt att de personer vi kommer i kontakt med, både de personer som befinner sig i prostitution och de män som köper sex, får socialt stöd i samband med sådana här insatser, säger Johan Christiansson, samordnare för socialförvaltningens arbete mot prostitution och människohandel.

– Mikamottagningen stödjer dem som befinner sig i prostitution och hjälper dem att komma ur sin situation. På behandlingsenheten KAST får de personer som köper sex hjälp att sluta med detta, säger han.

Personerna som sålt sexuella tjänster är såväl kvinnor som män, främst från Östeuropa och Latinamerika. Samtliga köpare var män.

Andra brott som uppdagades under insatserna var bland annat narkotikabrott och brott mot utlänningslagen.