Drömmen är att ta 17000 till FN-huset i New York, men just nu visas den för första gången sedan Liljevalchs på Suptopia i Botkyrka.

Konstverket 17 000 som är en påminnelse om att varje individ räknas finns nu att se Subtopia i Botkyrka och idag var det vernissage.   

Bobby Weijmar och Monica Keiller såg konstverket på Liljevalchs vårutställning och blev helt tagna. Den enorma installationen består av just 17 000 små konstverk monterade i träramar – ett för varje afghansk ensamkommande som, vid tiden för när verket skapades, beräknades få avslag och utvisas från Sverige.

Det skildrar ju oss, vi är bara små pluppar på jordens yta. Vackra, inte vackra, men tillsammans blir det helt fantastiskt, säger en av  initiativtagarna, Monika Keiller.

Monika Keiller och Bobby Weijmar, initiativtagare.

-Det var en bra dag, många fina samtal, det kom folk hela tiden i lagom ström, säger Monica.

Stockholmstelegrafen frågar Bobby Weijmar: ”Hur kom det sig att du började engagera dig för Afganska flyktingar, och varför köpa in ett konstverk?”

Det började med att jag och min fru såg att vi kunde hjälpa en person, en afgansk flykting, så gjorde vi det. Vi blev god man åt en kille och fadderföräldrar i ett och ett halvt år.  Det blev naturligt att vi började engagera oss och sen när vi fick se konstverket tände det till. 

Varje del är ett litet konstverk i sig. Foto: Thorbjörn Gustavsson

– Jag tyckte att det var fantastiskt, att vi kom på att vi kunde köpa in konstverket, samla in pengar och lyfta det här med medmänsklighet. Föreningen lånar gärna ut konstverket och vill hjälpa andra organisationer med insamlingar, säger Bobby. Andra kan gärna få använda det. Nu när vi äntligen fick ställa ut det, nu hoppas jag att det ska bli en nystart för föreningen som idag består av 46 personer.

17 000 skapades av Skaparkollektivet Forma och över 1 500 personer har varit med och tagit fram de små konstverken. Konstverket består av 34 ramar med 500 små konstverk i varje. Ramarna kan sättas ihop på flera olika sätt och bli upp till 4 meter högt. Konstverket visualiserar mängden 17000 och framförallt att det inte bara är ett nummer. För bakom varje siffra finns det en personlighet, en historia, ett konstverk. I debatten om migration tenderar levande människor att omvandlas till anonyma volymer.

Formas arbetsmetodik är kollektivt skapande och styrkan i mångfalden. I verket 17 000 har detta dragit till sin spets och över 1500 konstnärer har under åren 2016 – 2018 bidragit till produktion av installationen.

Vincent Weijmar har hittat sin favorit!

Den köptes av några privatpersoner, bland annat Bobby Weijmar och Monica Keiller som 2019 bildade föreningen 17000. Det ställdes ut på Liljevalchs 2019 och vann efter
det två designpriser. Konstverket ägs nu av föreningen 17 000 och visas på Subtopia 6-20 februari.
Öppettider 10 – 14 feb 11.00 – 16.00
Övriga tider se 17000 hemsida www.17000.se 

– Det går också bra att boka in Loftet för firmafesten,  middagen eller föredraget under tiden för utställningen,
hälsar Monika Keiller.
Adressen är : Rotemannav 26, Alby
Källor : Svt.se och www.17000.SE