STOCKHOLM Hemma i bostaden i centrala Stockholm angrep mannen kvinnorna när de sov eller var påverkade.

Nu har han åtalats för 24 våldtäkter varav en betecknas som grov.

Den åtalade är en man i 40-årsåldern. Enligt polisens hemsida var det mellan 2019 och 2020 som de flesta våldtäkterna inträffade, och flera av dem ska enligt åtalet ha skett i mannens bostad.

Mannen greps och häktades i november 2020, då misstänkt för sexualbrott mot flera kvinnor. Genom tekniska undersökningar av bland annat filmer i mannens telefon och olika chattar har antalet brottsmisstankar och målsäganden successivt ökat under utredningens gång. Dessutom åtalas han för bland annat grov fridskränkning, sexuella övergrepp och barnpornografibrott. Vissa av de 24 målsägandena, som alla är kvinnor, har utsatts för mer än ett brott, enligt polisens hemsida, polisen.se.

Enligt polisen.se har mannen ofta förgripit sig på kvinnorna när de sovit eller varit påverkade och att han i många av dessa fall också filmat övergreppen.

Utredningen om de många övergreppen har pågått hos polismyndigheten sedan hösten 2020 och innefattat en utredningsgrupp på tre personer som jobbat med ärendet på heltid. Stundtals har fler resurser kopplats in när stöttning krävts. Tack vare ett intensivt utredningsarbete har samtliga kvinnor i filmerna identifierats.

Mannen åtalas också för äldre brott, bland annat en våldtäkt som ägde rum 2012 och en som ägde rum 2013.

Rättegången inleds i Södertörns tingsrätt den 26 augusti kl. 0900 och beräknas pågå i 22 förhandlingsdagar, enligt polisen.se.

Tony Gyllenram