Superaktuella Street Art konstnären Suzan Habib från Afghanistan

De senaste veckornas tumult har gjort konstnären kusligt aktuell med sina kanske provocerande målningar för vissa. Hade hon varit hemma i Afghanistan tror hon att hon skulle varit dödad för länge sedan.
Kvinna, homosexuell och konstnär. I Sverige har hon kunna leva ut det som hon är. Hon är numera gift och har två barn med en kvinna sedan flera år tillbaka.
Men det var svårt att erkänna och när hon var 19 gifte hon sig med en avlägsen kusin i ett försök att leva ”normalt”.

Äktenskapet höll i två år, mycket för att de inte bodde i samma land och inte träffades, men Suzan kunde inte förmå sig att fortsätta och fick till slut berätta för sin man, föräldrar och vänner om sin läggning.

Trots att föräldrarna alltid hade varit kärleksfulla och stöttande så hade skriverierna om och uppståndelsen kring Fadime mordet och hederskultur skrämt henne och hon var rädd för föräldrarnas reaktioner.

Men hon blev förvånad och det blev inga konflikter eller fördömanden och Suzan talar kärleksfullt om de välutbildade och fritänkande föräldrarna.

Suzan Habib har från att för några år sedan bara måla porträtt, bytt stil till Street Art det vill säga att måla mer med spray och målningarna pryds nu med texter med budskap.

Martin Luther Kings berömda ord ”I have a dream”  tillsammans med en ung Afghanistansk flicka i slöja, eller burkaklädda kvinnor och ” Watch out ladies – fashion is back”

På frågan om hon har målat ute, som graffiti målarna skrattar hon och säger nej men att det lockar lite grann.

Jag följer med Suzan när hon packar ihop sina målningar från Farbror Nikos restaurang på Katarina vägen till nästa galleri där utställningen håller på till torsdag den 2 september.

Hon måste hänga upp nya målningar för några köpare har redan köpt och velat ta hem.

– Nu för tiden vill folk ha hem tavlorna direkt, skrattar Suzan.

Suzan är förstås mycket oroad över situationen i Afghanistan just nu men ”hej då kramen” med farbror Nikos strålar av glädje och kärlek. Här har hennes målningar hängt i drygt två veckor, men häromdagen var det alltså vernissage inte långt borta på tillfälliga pop up galleriet Artportable på Renstiernas gata 13. Öppettider är :

Måndag till torsdag 09.00 – 17.00 och idag söndag till 16.00 till och med 2 septemeber.