Täby: Eleverna som går vård- och omvårdnadsprogrammet på Åva gymnasium har redan fått vaccin mot covid 19.
–  Jag vet inte exakt hur många som tagit vaccinet men jag vet att majoriteten har varit positivt inställda till att ta sprutan, säger Lillemor Larsson, rektor på Åva Gymnasium till lokaltidningen Mitt i.

Åva Gymnasium Bild: Wikipedia

Anledningen till varför dessa elever redan vaccinerats är att de ska ge sig ut på praktik till våren. Eftersom de då kommer att arbeta nära patienter så erbjuds vaccin redan.
–  Jag har varit nojig och orolig för att smitta andra så det känns jätteskönt att vara vaccinerad. Men också som ett privilegium eftersom jag är så ung, säger en av eleverna till lokaltidningen Mitt I som var först att rapportera om detta.

Det är på uppdrag av region Stockholm vaccineringen startat. Det gäller för de elever som fyllt 18 år och går tredje året på gymnasiet.

Eleverna som ska ut på praktik på äldreboenden, akutmottagningar och så vidare har även fått öva på att hantera skyddsutrustning.

Norrortstelegrafens reporter ställde en frågan i en facebookgrupp för Täby till Stockholms Finansregionråd Irene Svenonius (M)

Hade vi inte en turordning när det gäller vaccinet?
–”I regionen har vaccinering skett av boende på särskilt boende (tror det ska vara klart i länet), anställda i omsorg, viss vårdpersonal som är särskilt prioriterad i sitt patientnära arbete (t ex akut, intensivvård, infektion, geristrik mfl) Vaccination sker även i hemsjukvård, hemtjänst – och fortsätter successivt bland vårdanställda. Just dessa elever känner jag inte till, men av det som framgår i artikeln ska de praktisera i omsorg och därefter ut och söka jobb i omsorg.”, skriver Irene Svenonius i inlägget.

*Bild: Steven Cornfiels * Unsplasch”

***

Var med och stötta den lokala nyhetsbevakningen -Swisha till 123 577 09 12
Tack på förhand.