NYHETER/NÄRINGSLIV Under 2020 mer än dubblerades antalet unga personer som ansöker om skuldsanering, enligt ny statistik från Kronofogden. Nu vill UC ha mer fokus på privatekonomi i skolundervisningen och ett förbud mot lånereklam genom influencers.

Personer som har så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. År 2020 ansökte 28 293 personer om skuldsanering, vilket är en ökning med 38 procent jämfört med 2019. Bland unga vuxna i åldern 18–30 år ökade antalet personer som ansökte om skuldsanering med 124 procent, från 2 208 personer år 2019 till 4 938 personer år 2020.

– Jag ser med oro på hur snabbt skuldsättningen bland unga ökar. Vi på UC vill ha mer fokus på privatekonomi i skolundervisningen, eftersom det skulle göra unga människor bättre rustade att undvika överskuldsättning i vuxenlivet, säger Gabriella Göransson, kreditinformationschef på UC.

En starkt bidragande orsak till överskuldsättning bland unga är så kallade konsumtionslån, det vill säga lån som tas för att konsumera och som ofta saknar säkerhet. Det kan handla om snabblån eller avbetalningar med ränta. Dessa lån har generellt höga räntor, ibland upp till 40 procent.

– Unga människor lockas ofta in i skuldfällan genom aggressiv marknadsföring av konsumtionslån. En politisk åtgärd som vore särskilt effektiv är därför att förbjuda reklam för högkostnadslån genom sponsring av influencers, säger Gabriella Göransson.

UC driver initiativet The Bill, där unga vuxna utbildas i privatekonomi. Som en del av initiativet ger UC tillsammans med Fryshuset ungdomar möjlighet att spela in podcasts, delta i workshops och få löpande råd kring privatekonomi.

– Många privata aktörer gör viktiga insatser för att förebygga överskuldsättning. Men det behövs också effektiva politiska åtgärder och UC vill därför att regeringen tillsätter en statlig utredning som kan föreslå åtgärder för att minska överskuldsättningen, säger Gabriella Göransson.

Bild: rupixen-unsplash

***

Var med och stötta den lokala nyhetsbevakningen -Swisha till 123 577 09 12
Tack på förhand.