STOCKHOLM En man har åtalats för grovt koppleri vid Stockholms tingsrätt. Han är en av två som misstänks ha organiserat arbetet kring ett 20-tal prostituerade utländska kvinnor i lägenheter och på hotell i Stockholmsområdet.

Enligt polisens hemsida var bakgrunden till gripandet av mannen att man noterade att flera sexannonser som låg ute på nätet hade vissa gemensamma nämnare.

-Ett arbete startade då med att kontakta de aktuella kvinnorna.  På så sätt kunde vi komma fram till två personer som i stor skala organiserade arbetet och tjänade pengar på det. Det är den ene mannen som nu har åtalats. Den andra misstänkta befinner sig utomlands och har inte kunnat gripas, säger Sofia Wikström, vid sektionen för människohandel hos polisen i region Stockholm.

Totalt 21 kvinnor som varit prostituerade kunde identifierades i arbetet. De berättade att de arbetade för en organisation som bokade resor och boenden åt dem till Stockholm. Kvinnorna lämnade också hälften av sina inkomster i kontanter till den åtalade mannen, enligt polisen.se.

Totalt uppskattas han och hans medhjälpare ha tjänat 1,5 miljoner i sin brottsliga gärning, säger Sofia Wikström, och fortsätter:

– När mannen greps den 14 maj förra året hade han 322 000 kronor i kontanter på sitt hotellrum. I hans mobil fanns också bland annat sms-konversationer, passbilder på flera av kvinnorna, bilder på när de poserade för sexannonser och mycket annat som gav en bra bild av hans roll.