STOCKHOLM

Flera kupper har under den senaste tiden inträffat där gärningspersonerna varit utklädda, för att få sina måltavlor att öppna dörren.

Under gårdagskvällen var det dags igen, två rånare beväpnade med tillhygge tränger sig in i en bostad i Järfälla, norr om Stockholm, och rånar till sig värdesaker under hot.

En man boende på Östermalm i Stockholm, blev under september i år rånad, när en FOODORA-klädd person knackade på hos mannen.

När mannen öppnade, tog sig två personer in i bostaden och hotade till sig mannens klocka med kniv och pistol.

Den 11 november i år, trängde fyra beväpnade rånare sig in hos en familj på Gärdet i Stockholm och tog en klocka, enligt mitt i.

Nyligen misstänks sju personer, tillhörande ett kriminellt nätverk i nordvästra Stockholm, ha försökt slå till mot en höjdare inom näringslivet, utklädda till DHL-bud, men kunde strax innan stoppas vid Östermalm i Stockholm och gripas av polisens spanare och insatsstyrka.

Måndag den 22 november i år, utsattes en familj för grovt rån i sin bostad på Östermalm i Stockholm och en dyr märkesklocka är en av de ägodelar rånarna fick med sig.

Polisen skriver på sin hemsida, att ett rån en stund tidigare än det grova rånet på Östermalm och med ett liknande tillvägagångssätt, varit nära att lyckas vid en bostad på Lidingö, men rånet fullbordades dock aldrig.

Efter klockrånen, påminner polisen om att exponering av dyra klockor på sociala medier kan öka risken för att bli utsatt och uppmanar till extra försiktighet.

– Var vaksam, öppna inte dörren för okända eller okända bud och har du beställt något, se då till att det stämmer och att det stämmer överens med det du har beställt, skriver polisen på sin hemsida.

Hittills i år, enligt mitt i, har polisen fått in 75 anmälningar om personrån där en eller flera klockor varit bytet och det är färre än under åren 2017-2020, då specialiserade klockrånare härjade och sedan dömdes till fängelse.

De som förut rånade folk på guldkedjor, vill nu åt klockor och vi ser att en bredare skara av kriminella ägnar sig åt klockor, säger Christian Alsberg, chef för en utredningsgrupp vid Norrmalmspolisen.

Skälen är flera, en klocka är bland annat mycket enkel att gömma och sälja, den används också som valuta vid byteshandel eller knarkköp av kriminella.

 

Källa: Aftonbladet